Tajni agent 007 James Bond: 10 stvari koje niste znali

Donosimo vam 10 stvari koje sigurno ne znate o najpoznatijem tajnom agentu britanske tajne službe MI6. James Bond je tajni agent 007.

Novi James Bond je stigao u kina. Odmah su svi pojurili pogledati novi nastavak tajnog agenta 007 – Spectre – u kojem glume jedini plavokosi James Bond, Daniel Craig, i opaki negativac Christoph Waltz koji je na čelu tajne organizacije SPECTRE (SPecial Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge, and Extortion).

Ukupno je snimljeno 24 filmova o britanskom tajnom agentu MI6, kojeg je stvorio Ian Fleming 1953. godine. Serijal je zaradio više od 5.9 milijardi dolara i osvojio je brojne nagrade filmskih kritičara.

1. Dr. James Bond je bio ornitolog – grana zoologije koja se bavi pticama. Tvorac najpoznatijeg tajnog agenta, Ian Fleming, želio je da James Bond bude što neupadljiviji. Ian Fleming je također bazirao svoj lik po pravom špijunu Sidneyju Reillyju.

2. Sean Connery je glumio u sedam filmova agenta Njezinog Veličanstva i u svim filmova je nosio periku.

3. IMDB stranica britanskog tajnog agenta je 007.

james-bond-007

4. Osmorica glumaca glumilo je Jamesa Bonda: Barry Nelson, Sean Connery, David Niven, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan i David Craig. Hrvatski glumac, Goran Višnjić, bio je favorit za ulogu tajnog agenta 007, no ulogu je ipak dobio jedini plavokosi agent, Daniel Craig.

5. U Bondovom serijalu se prikazuju i ostali 00 agenti – 002, 003, 004, i 009 koji svi umiru. Agent 008 se često spominje kao zamjena 007, ali nikako da dočeka odlazak legendarnog tajnog agenta MI6. Sean Bean glumi zlikovca i agenta 006 u filmu Golden Eye.

6. Glumci kojima je ponuđena uloga Jamesa Bonda bili su Clint Eastwood, Burt Reynolds, Liam Neeson, Hugh Jackman, kao i već ranije spomenutom Hrvatu.

7. Prema najpoznatijoj filmskoj stranici IMDB i čitateljima Top 5 najboljih James Bond filmova su:
1. Casino Royale
2. Goldfinger
3. Skyfall
4. From Russia With Love
5. Dr. No

007

8. Prema istraživanju trešnja martinija ispušta više antioksidanata nego da ga se miješa što može biti razlog zašto je James Bond u tako dobro fizičkoj formi.

9. Najmlađi James Bond bio je George Lazenby u filmu On Her Majesty’s Secret Service kada je imao 30 godina, dok je najstariji bio Roger Moore u filmu A View to a Kill kada je imao 57 godina.

10. Kartaška igra koja je karakteristična za britanskog tajnog agenta 007 je baccarat – igra francuskog podrijetla koja se igra pomoću 6 ili 8 francuskih špilova od po 52 karte izmiješanih zajedno gdje se igrač i banka natječu za bolji rezultat.

Komentiraj

Tajni agent 007 James Bond: 10 stvari koje niste znali

vrijeme čitanja: 2 min
1